
Beneficiar: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Parteneri: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul celor 41 de județe și 6 sectoare ale municipiului București
Obiectivul general al proiectului este creșterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunității, prin introducerea de instrumente și proceduri și prin îmbunatățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sistem.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Obiectiv specific 1 - Creșterea calității sistemului de asistență socială prin dezvoltarea și introducerea unui set de proceduri operaționale destinat activității desfașurate de asistenții maternali, prin susținerea unui program de formare profesională, elaborat în cadrul proiectului și destinat specialiștilor în domeniu și prin crearea unei platforme digitale la nivel național ce va conține module esențiale de educație digitală;
- Obiectiv specific 2 - Creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității este menită să asigure sustenabilitatea eforturilor de tranziție de la servicii sociale furnizate în sistem instituționalizat către servicii asigurate la nivelul comunității. În condițiile în care plasamentul copiilor sub 7 ani în instituții este interzis prin lege, dezvoltarea prin acest proiect a rețelei de asistență maternală contribuie direct la asigurarea unei alternative de protecție de tip familial pentru copiii care vor necesita o măsură specială de protecție. De asemenea, cei 4000 de noi asistenți maternali ce vor fi recrutați și pregătiți în cadrul proiectului vor contribui la continuarea procesului de închidere a instituțiilor de tip clasic, estimat a se finaliza în 2020.
Rezultate:
Rezultat 1: un set de proceduri de lucru /operaționale
Rezultat 2: 42 de seminarii de diseminare și instruire organizate în scopul aplicării unitare a setului de proceduri create;
Rezultat 3: platformă digitală creată și dezvoltată la nivel național, conținând module de tip e-learning, module de educație digitală și baze de date relevante pentru rețeaua de asistență maternală și personalul specializat din sistem
Rezultat 4: 15.000 de persoane selectate în vederea participării la cursul de formare continuă prioritizarea participării la curs a grupului țăntă, înscrierea cursanților, formarea grupelor și definirea orarului în funcție de disponibilitatea acestora ținând cont de nevoile copiilor pe care îi au în îngrijire);
Rezultat 5: un program de formare profesională și suport de curs elaborate (programa de pregătire a cursului, modalitatea de evaluare a participanților la curs, suportul de curs, proiect de lecție pentru fiecare temă, teste de evaluare, proiect final pentru evaluare, documente pentru examenul final) ;
Rezultat 6: un program de formare profesională susținut pentru 15.000 de asistenți maternali (parcurgerea modulelor teoretice și evaluarea periodică a cunoștințelor dobândite, conform programei de formare și planificărilor) ;
Rezultat 7: campanie de informare și conștientizare derulată (informare cu privire la oportunitatea de a deveni asistent maternal, conștinetizarea nevoii de formare profesională continuă a acestora, promovarea importanței profesiei de asistent maternalla nivel național) ;
Rezultat 8: rețea de asistență maternală dezvoltată (recrutare și angajare de persoane aparținând grupului țintă în urma derulării campaniei de informare și conștientizare) ;
Rezultat 9: cheltuieli salariale aferente remunerației asistențior maternali existenți în sistem din 2014 până în anul 2018 și a celor nou angajați începând cu anul 2019 ;
Valoarea totală a proiectului: 2.657.162.612,32 lei (din care 2.243.584.251,47 lei contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 332.365.653,29 lei buget national și 81.212.707,56 lei contribuție proprie a beneficiarului/partenerilor)
Durata contractului: 120 de luni (ianuarie 2014-decembrie 2023)
Invitație de presă
PROGRESUL PROIECTULUI PE SCURT:
IANUARIE 2019:
- Au fost constituite echipele locale de la nivelul celor 47 de parteneri (DGASPC), precum și echipa centrală de la nivelul liderului (ANPDCA). Pentru realizarea acestei activități a fost aplicată și finalizată procedura de validare a tuturor celor 188 membri ai echipelor locale (4 experți/DGASPC) și pentru 11 experți din cadrul echipei centrale.
- Au fost demarate activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali. Astfel în cursul lunii ianuarie, 17 parteneri au recrutat, evaluat și angajat primii 48 de asistenți maternali, din totalul de 873 estimați a fi angajați în cadrul proiectului în cursul anului 2019.
- A fost depusă și validată a doua cerere de rambursare în valoare de 24,819 lei.
- La sfârșitul lunii ianuarie era rambursată suma de 1.365.905.304,05 lei (aproximativ 296.935.945 euro), aferentă primei cereri de rambursare, reprezentând cheltuieli cu plata salariilor celor peste 11.000 de asistenți maternali din sistemul de protecție specială a copilului în perioada ianuarie 2014 – august 2018.
FEBRUARIE 2019:
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 52 de noi asistenți maternali, numărul acestora ajungând la 100 de asistenţi maternali, din totalul de 873 estimați a fi angajați în cadrul proiectului în cursul anului 2019.
- Au fost realizate demersurile necesare pregătirii documentației aferente cererii de rambursare nr.3. Valoarea cererii nr. 3 depuse în luna februarie a fost de 132.040.503,76 lei și reprezintă cheltuieli cu plata salariilor asistenților maternali existenți în sistem în perioada septembrie 2018 - decembrie 2018.
- Au fost demarate activitățile necesare pregătirii documentației aferente cererii de rambursare nr.4. Partenerii au pregătit și transmis către Lider documentele financiare cu privire la cheltuielile efectuate cu membrii echipelor locale de proiect și respectiv cu grupul țintă nou angajat în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019.
MARTIE 2019:
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 66 de asistenți maternali noi de către 21 de parteneri, numărul acestora ajungând la 166 de asistenți maternali, respectiv 19 % din ținta propusă pentru anul 2019.
- A fost finalizată și depusă Cererea de Rambursare nr. 4 în valoare de 790.446,56 lei prin intermediul căreia au fost solicitate la rambursare cheltuielile efectuate cu membrii echipelor locale de proiect și respectiv cu grupul țintă nou angajat în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019;
- Au fost pregătite documentele aferente depunerii către OI POCU București-Ilfov a notificării privind modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul ANPDCA, DGASPC Argeș, DGASPC Cluj și DGASPC Suceava.
- A fost organizată întâlnirea de lucru a liderului de proiect cu DGASPC-urile de la nivelul sectoarelor municipiului București și județului Ilfov.
- Au fost realizate vizite de monitorizare de către echipa centrală de proiect la sediul a 28 de parteneri: Alba, Argeș, Brașov, Botoșani, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Caraș Severin, Covasna, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Olt, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Vaslui, Vâlcea.
APRILIE 2019:
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 81 asistenți maternali de către 30 dintre parteneri, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 247 (28,29 % din ținta estimată pentru acest an).
- Au fost pregătite documentele aferente depunerii către OI POCU București-Ilfov a notificării privind modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul DGASPC Mehedinți, DGASPC Sector 3 și DGASPC Sector 4.
- Au fost realizate vizite de monitorizare de către echipa centrală de proiect la sediul a 30 de parteneri: Argeş, Arad, Alba, Botoșani, Bihor, Buzău, Brăila, Bistrița Năsăud, Cluj, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Sibiu, Sălaj, Olt, Sector 6, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.
MAI 2019:
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 85 asistenți maternali de către 25 dintre parteneri, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 332 de asistenți maternali (38,03% din ținta estimată pentru acest an).
- Au fost pregătite documentele aferente depunerii către OI POCU București-Ilfov a notificării privind modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul DGASPC Vâlcea, DGASPC Constanța, DGASPC Sector 4 și ANPDCA.
- Au fost realizate vizite de monitorizare de către echipa centrală de proiect la sediul a 46 de parteneri: Argeș, Alba, Bacău, Botoșani, Bihor, Buzău, Brăila, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Cluj, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sibiu, Sălaj, Olt, Prahova, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Suceava, Satu-Mare, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.
- Au fost realizate activități aferente verificării și validării de către OIR POCU BI a sumelor solicitate prin Cererea de rambursare nr.3. Astfel, documentele și informațiile solicitate prin clarificări de către OIR POCU BI au fost pregătite de către echipele locale de proiect, verificate de către echipa centrală și ulterior au fost transmise către organismul intermediar.
IUNIE-AUGUST 2019:
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 234 asistenți maternali de către partenerii din proiect, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 559 de asistenți maternali (64 % din ținta estimată pentru acest an).
- Au fost pregătite documentele aferente depunerii către OI POCU București-Ilfov a notificării privind modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul DGASPC Sector 2 și ANPDCA.
- Au fost realizate vizite de monitorizare de către echipa centrală de proiect la sediul tuturor celor 47 de parteneri din proiect.
- A fost pregătit și aprobat Actul Adițional nr. 1 la contractul de finanțare pentru corectarea și clarificarea unor aspecte ale cererii de finanțare și pentru realocarea unor sume prevăzute în bugetul Liderului conform nevoilor identificate pe parcursul procesului de implementare a activităților proiectului. De asemenea, a fost pregătit și depus Raportul Tehnic nr. 7 aferent lunii mai 2019.
- Au fost realizate activități aferente verificării și validării de către OIR POCU BI a sumelor solicitate prin Cererea de rambursare nr.3. Astfel, documentele și informațiile solicitate prin clarificări de către OIR POCU BI au fost pregătite de către echipele locale de proiect, verificate de către echipa centrală și ulterior au fost transmise către organismul intermediar.
SEPTEMBRIE-NOIEMBRIE 2019:
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 184 asistenți maternali de către partenerii din proiect, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 753 de asistenți maternali (86% din ținta estimată pentru acest an).
- Au fost pregătite documentele aferente depunerii către OI POCU București-Ilfov a notificării privind modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul DGASPC Sector 4, DGASPC Vaslui, DGASPC Satu Mare, DGASPC Galați și ANPDCA.
- Au fost realizate vizite de monitorizare de către echipa centrală de proiect la sediul tuturor celor 47 de parteneri din proiect.
- A fost organizată conferința de lansare a proiectului (21-22 octombrie 2019) cu participarea a mai mult de 100 de reprezentanți ai Beneficiarului, partenerilor și ai OI POCU BI. De asemenea, pentru componenta retrospectivă a proiectului, a fost realizată informarea cu privire la finanțarea din fonduri europene a celor care participă la o operațiune, prin publicarea unui comunicat de presă pe site-urile Partenerilor și postarea unui afiș la sediul acestora.
- A fost pregătit și depus Raportul Tehnic nr. 8 aferent lunilor septembrie-noiembrie 2019, precum și Cererea de Rambursare nr. 6 pentru cheltuielile realizate în proiect în perioada aprilie-mai 2019.
- Au fost realizate activități aferente verificării și validării de către OIR POCU BI a sumelor solicitate prin Cererea de rambursare nr.3, Cererea de rambursare nr. 4 și Cererea de Rambursare nr. 5. Astfel, documentele și informațiile solicitate prin clarificări de către OIR POCU BI au fost pregătite de către echipele locale de proiect, verificate de către echipa centrală și ulterior au fost transmise către organismul intermediar.
- A fost validată suma de 127.717.961,32 lei aferentă Cererii de Rambursare nr. 3 și reprezentând cheltuieli ale Partenerilor cu plata salariilor celor aprox. 11.000 de asistenți maternali din sistemul de protecție a copilului în perioada septembrie-decembrie 2018.
Decembrie 2019 – Februarie 2020
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 222 asistenți maternali de către partenerii din proiect, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 989 de asistenți maternali care îngrijeau, la sfârșitul lunii februarie 2020, un număr de 1531 de copii, dintre care 148 de copii cu dizabilități.
- Au fost pregătite de către echipa centrală de implementare și aprobate de către OI POCU București-Ilfov Actul Adițional nr. 2, precum și două notificări, ca urmare a preluării activității ANPDCA de către noua instituție înființată, respectiv de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții dar și pentru modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul DGASPC Timiș și DGASPC Galați.
- Au fost realizate vizite de monitorizare de către echipa centrală de proiect la sediul tuturor celor 47 de parteneri din proiect.
- Au fost pregătite și depuse:
Cererea de Rambursare nr. 7 cuprinzând sumele suspendate la analiza CR1,
Cererea de Rambursare nr. 8 pentru cheltuielile realizate în proiect în perioada iunie-august 2019,
Cererea de Rambursare nr. 9 pentru cheltuielile realizate în proiect în perioada septembrie-noiembrie 2019,
Cererea de Rambursare nr. 10 pentru cheltuielile acceptate la rambursare în urma contestațiilor la CR 4,
Cererea de Rambursare nr. 11 pentru cheltuielile acceptate la rambursare în urma contestațiilor la CR 5.
- Au fost realizate activități aferente verificării și validării de către OIR POCU BI a sumelor solicitate prin Cererea de rambursare nr.6, Cererea de rambursare nr. 7, Cererea de rambursare nr. 8 și Cererea de Rambursare nr. 9. Astfel, documentele și informațiile solicitate prin clarificări de către OIR POCU BI au fost pregătite de către echipele locale de proiect, verificate de către echipa centrală și ulterior au fost transmise către organismul intermediar.
- A fost validată suma de 2.835.191,54 lei aferentă Cererilor de Rambursare nr. 4 și , reprezentând cheltuieli ale Partenerilor cu plata salariilor echipei de proiect și respectiv a asistenților maternali nou recrutați.
Martie 2020 – Mai 2020
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 120 asistenți maternali, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 1109 de asistenți maternali care îngrijeau, la sfârșitul lunii mai 2020, un număr de 1720 de copii, dintre care 166 de copii cu dizabilități.
- Au fost pregătite și aprobate de către OI POCU București-Ilfov trei notificări de modificare a Contractului de Finanțare, pentru modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul ANDPDCA, DGASPC Bihor, Bacău, Timiș și Vâlcea, precum și pentru actualizarea Planului de Achiziții al proiectului și respectiv al Graficului estimativ de depunere a cererilor de rambursare.
- Activitatea de monitorizare realizată de către echipa centrală de proiect a cuprins întâlniri lunare cu echipele celor 47 de parteneri din proiect, utilizând mijloace electronice de comunicare.
- Au fost pregătite și depuse:
Cererea de Rambursare nr. 7 cuprinzând sumele suspendate la analiza CR1,
Raportul Tehnic nr. 10 aferent perioadei decembrie 2019-februarie 2020;
Cererea de Rambursare nr. 12 pentru cheltuielile realizate în proiect în cursul anului 2019 și nesolicitate în alte rambursări;
Cererea de Rambursare nr. 13 pentru cheltuielile realizate în proiect în perioada decembrie 2019-februarie 2020.
- Au fost realizate activități aferente verificării și validării de către OIR POCU BI a sumelor solicitate prin Cererea de rambursare nr.6, Cererea de rambursare nr. 7, Cererea de rambursare nr. 8 și Cererea de Rambursare nr. 9. Astfel, documentele și informațiile solicitate prin clarificări de către OIR POCU BI au fost pregătite de către echipele locale de proiect, verificate de către echipa centrală și ulterior au fost transmise către OI POCU BI.
- A fost validată suma de 46.483 lei aferentă Cererilor de Rambursare nr. 10 și 11, reprezentând cheltuieli cu indemnizațiile de hrană cuvenite asistenților maternali, nevalidate în cererile anterioare și admise la contestații
Iunie-August 2020
- Au continuat activitățile de recrutare, evaluare, atestare și angajare a asistenților maternali pentru un număr de 225 asistenți maternali, numărul total al celor nou angajați în cadrul proiectului ajungând la 1318 de asistenți maternali care îngrijeau, la sfârșitul lunii august 2020, un număr de 2074 de copii, dintre care 201 de copii cu dizabilități.
- Au fost pregătite și aprobate de către OI POCU București-Ilfov trei notificări de modificare a Contractului de Finanțare, pentru modificarea componenței echipelor de implementare de la nivelul DGASPC Arad, Vaslui, Mehedinți, Sectorul 4, Bacău și Suceava, precum și pentru actualizarea Planului de Achiziții al proiectului și respectiv al Graficului estimativ de depunere a cererilor de rambursare.
- Activitatea de monitorizare realizată de către echipa centrală de proiect a cuprins întâlniri lunare cu echipele celor 47 de parteneri din proiect, realizate prin vizitele de monitorizare la sediul partenerilor sau prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare de către echipa centrală de proiect.
- Au fost pregătite și depuse:
- Raportul Tehnic nr. 11 aferent perioadei martie-mai 2020;
- Cererea de Rambursare nr. 14 pentru cheltuielile realizate în proiect în perioada martie-mai 2020.
- Au fost realizate activități aferente verificării și validării de către OIR POCU BI a sumelor solicitate prin Cererea de rambursare nr.6, Cererea de rambursare nr. 7, Cererea de rambursare nr. 8, Cererea de Rambursare nr. 9, Cererea de Rambursare nr. 12 și Cererea de Rambursare nr. 13. Astfel, documentele și informațiile solicitate prin clarificări de către OIR POCU BI au fost pregătite de către echipa centrală de proiect sau, după caz, de către echipele locale de proiect, verificate de către echipa centrală și ulterior au fost transmise către OI POCU BI.
- A fost validată suma de 5.520.048,84 lei lei aferentă Cererilor de Rambursare nr. 7 și 12, reprezentând cheltuieli cu sumele suspendate la CR 1 și respectiv sume nerambursate de parteneri în cursul anului 2019.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
